stof schoonmaken

Je hebt meer nodig dan een paar veren op een stok om dit te verwijderen.
Hoe ontstaat stof kan je hier vinden.

Muren

Voor het schoonmaken van plafond tot vloer is een stofzuiger met meerdere opzetstukken het meest efficiënte hulpmiddel. Werk van boven naar beneden om het meeste stof op te vangen zonder een puinhoop te maken.

Plinten

U kunt vlekken aanpakken met een vochtige doek. Besproei deze licht met water of een allesreiniger en ga ermee over de plinten om het vuil in een oogwenk op te ruimen.

Curiosakasten

Om stof dat vastzit in kleine hoekjes en ingewikkeld houtsnijwerk te verwijderen, gebruikt u een schone verf- of make-upkwast met natuurlijke haren en veegt u vervolgens af met een microvezeldoekje.

Elektronica

Computers, tv’s, dvd-spelers, stereo’s en printers zijn beruchte stofmagneten. Haal altijd de stekker uit het stopcontact voordat u de apparatuur schoonmaakt. Een zachte veeg met een microvezeldoekje is meestal voldoende, terwijl een zachte borstel met lange steel het stof uit kieren haalt. Zorg ervoor dat u het stof rond snoeren en ventilatieopeningen wegzuigt, want samen met dierenharen kan dit machines of stopcontacten verstoppen.

knuffel

Zacht speelgoed

Doe beunzakken, teddyberen of stoffen poppen in een grote plastic zak met een kopje zuiveringszout. Maak de bovenkant vast, neem de spullen mee naar buiten en schud ze goed. Het zuiveringszout en de statische elektriciteit zullen de aarde en het stof eruit trekken. Verwijder de voorwerpen één voor één, schud de klonten zuiveringszout eraf en stofzuig de rest met behulp van een borstelhulpstuk.

Achter apparaten

Na verloop van tijd hopen kruimels, vet en ander afval zich op achter uw fornuis en koelkast, en vormen zo een voedselbron voor insecten en ander ongedierte. Haal indien mogelijk de stekker van het apparaat uit het stopcontact. Gebruik een licht vochtige sponsmop met lange steel om stof van de achterkant van het apparaat te verwijderen en veeg vervolgens de vloer en de muren af met heet zeepwater.

Ventilatieopeningen

Verwijder stof van plafond-, vloer- of ventilatieroosters met een zachte stofzuiger of elektrostatische mop, maak vervolgens een microvezeldoek vochtig en veeg het oppervlak schoon. Spoel afneembare, wasbare airconditioningfilters goed af in heet zeepwater en laat ze aan de lucht drogen voordat u ze opnieuw installeert.

Plafondventilatoren

Leg krantenpapier of een voddoek onder de plafondventilator. Schakel de stroombron uit en ga vervolgens op een krukje staan. Gebruik vochtig keukenpapier om vettig stof van de behuizing te vegen en een zachte borstel bevochtigd met een mild schoonmaakmiddel, maak het stof op de bladen los en spoel af met een vochtig papieren handdoekje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.